BAKİ HOCA

SORU TİPİ SORU BANKASI

"Bir yolu öğrenmek için gittiğin yoldan bir de geri dönmen gerekir."    

Ana Sayfa ___________Herkes Öğretebilir!___________İngilizce Öğretimi


İNGİLİZCE

 

Zamanlar

Konu Özetik

 
 

TÜRKÇE

 

Cümle Öğeleri

Konu Özetik

 
 
 

 


 
 

 

 

İngilizce Öğretimi

İngilizce öğrenirken şunu farkettim. Üniversite hazırlık sınıflarında gramer ve kelime eğitimine çok önem verip Listening (Duyduğunu Anlama) ve Speaking (Konuşma) üzerinde pek durmuyorlar. Eğitim sistemimizde bu konuda eksik, ancak hocalar haklı. Tüm sınıftaki öğrenciler ile her derste 10 dk konuşma alıştırması yapması gerekir ki bu imkansız. Bu tür bir alıştırma ancak birebir yapılabilir.

Speaking'den önce listening'in geliştirilmesi gerekir. Listening çalışmaları şu şekilde olacaktır: Çalışma yapacak kişiler "Skype"tan bağlanırlar. Her ikisinin önünde hazırladığım ingilizce cümleler içeren doküman olur. Birisi okurken, diğeri ekrana bakmadan duyduğunu aynen ingilizce olarak tekrar eder ve anlamını söyler. Karşı taraf da hatasını görürse ikaz eder ve düzeltir. Sonra roller değişir. Her bir öğrenci için yarımşar saatten toplamda birer saat yeterlidir.

Speaking çalışması ise bu listenin çalışmaları uzun bir süre çalıştıktan sonra başlanabilir. Şöyle olacaktır: Yine çalışma yapacak kişiler "Skype"tan bağlanırlar. Her ikisinin önünde hazırladığım ingilizce cümleler içeren doküman olur. Birisi türkçe anlamını okur, diğer ise bunu ingilizceye çevirip söyler. Yanlışı varsa karşı taraf düzeltir.

Bu iki alıştırma ile "listening" ve "speaking"in geliştirildiğine şahit oldum ve kendimde de yaptığı faydayı gördüm.

Öğretmenin Derste Yapması Gerekenler
  1. İlk olarak hiç bilmeyen birine şu çalışmalar önerilebilir: internette hikaye anlatan siteler mevcut. Anlatırken yazılı metini de sayfadan takip edebilirsiniz. Bu şekilde ingilizce telaffuz "pronunciation" geliştirilebilir. Eğer kişi bu çalışmadan sıkılıyorsa Skype tan bağlanacağı biri ile hazırladığım ing dokümanı okurken, nasıl okunması gerektiğini bilen karşı taraf da o kişinin hatalarını düzeltir.
  2. İngilizce cümlelerin nasıl telaffuz edilecekleri öğrendikten sonra gramer öğretimi başlar. Hazırladığım dokümanda en basit cümlelerden ve en temel zamandan başlanarak giderek zorlaşan cümleler bulunmaktadır. Bu konuları bilen kişi, bilmeyene ilk olarak cümlenin yapısını öğretir. O soru tipinde bilmediği kelimelerin anlamlarını söyler. Öğrenci bunları ezberlemesi için not alır. Sonra öğretici ikinci cümleden başlayarak ingilizce cümleyi okumasını ister ve türkçe anlamını ister. Elbette öğrenci türkçe cümleyi bir pencere ile kapatır, görmez
  3. Bunlar bittikten sonra "Listening" ve "Speaking" çalışmalarına başlanır.
  4. Hazırladığım ingilizce dokümanda bunları uyguladıktan sonra bu çalışmalar Türkçe açıklamalı bir İngilizce hikaye kitabında tekrar uygulanır. Hikaye kitapları seviye seviyedir. Seviyenize uygun kitaptan çalışmaya başlanmalıdır. Farklı bir dokümandan çalışıldığında yeni kelimeler öğrenilir.
  5. Eğer "Listening" ve "Speaking" yeteri kadar geliştirilirse çok basit cümleler kurularak hazırlanmış inglizce hikayeler internetten bulunup dinlebilir. Eğer öğrenci duyduklarının çoğunu anlıyorsa bu son çalışma kendisini diğer çalışmalara göre yüksek bir hızda geliştirecektir.

 

 

 

 

Soru Tipi Soru Bankası'ndaki tüm soruların tescili yapılmıştır ve yazara aittir.
iletişim adresi: bakihoca@windowslive.com
facebook grubu: http://www.facebook.com/groups/316243881784751/
facebook sayfası: http://www.facebook.com/pages/Baki-Hoca/291332830957093